Amputacijske ozljede

Ozljede kod kojih dolazi do odvajanja dijela tijela nazivaju se amputacijskim ozljedama.
Odrezani ili otrgnuti dio tijela moguće je ponekad ponovo spojiti (replantacija). Uspjeh replantacije uvelike ovisi o postupcima prve pomoći.

 
POSTUPAK
 
  • Zaustavite krvarenje na bataljku. Metoda podvezivanja uda ne bi se smjela koristiti ako očekujemo replantaciju. Ipak, mora se primjeniti ako ni jedan drugi postupak zaustavljanja krvarenja nije uspješan. Neke amputacijske rane ne krvare odmah nego naknadno. Zato ozljeđenik mora biti pod stalnim nadzorom.
  • Zaštitite ranu gazom i zavojem, imobilizirajte bataljak i postavite ga u povišen položaj.
  • Poduzmite mjere za ublažavanje šoka.

Ako odvojeni dio tijela nije uništen, treba ga što prije staviti u čistu plastičnu vrećicu, a zatim tu plastičnu vrećicu u drugu koja je ispunjena vodom i kockicama leda (tkivo ne smije biti u izravnom kontaktu s ledom). Ne smije se čistiti i ispirati, niti stavljati u zamrzivač jer bi preniska temperatura uništila tkivo. Najbolja je temperatura od 0°C (temperatura leda koji se otapa) do +4°C. Ranu na odvojenom ekstremitetu zaštitite gazom i zavojem. Zapišite vrijeme nastanka ozljede.

PRIMJER

POSTUPAK SA ODREZANIM PRSTOM:
 
  • zamotajte prst u sterilnu gazu.
  • zamotani prst stavite u plastičnu vrećicu i zavežite otvor.
  • uronite vrećicu u posudu ili vreću napunjenu vodom i kockicama leda.

U kojem je vremenskom roku nakon amputacije moguće izvesti replantaciju?

Što prije ozlijeđenik i amputirani ud budu dopremljeni do bolnice koja je osposobljena za ovakve zahvate, šansa za uspjeh replantacije je veća. U optimalnim uvjetima koji ovise najviše o načinu pružanja prve pomoći, odvojeni prsti i dijelovi dlana mogu se replantirati nakon najviše 20 sati. Za veće dijelove tijela granica je 6 sati.