Zajednička vježbi žurnih službi Grada Zagreba „Sljeme 2009.“

16.10.2009.
U sklopu proslave 100. rođendana Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, 16. listopada 2009. godine organizirana je i pokazna vježba nazvana „Sljeme 2009.“ Vježbu je organizirao je Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba u suradnji sa žurnim službama Grada Zagreba – Policijskom upravom Zagrebačkom – prometna policija, Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Zagreba, Hrvatskom gorskom službom spašavanja – stanica Zagreb, a kao gost u vježbi sudjelovao je medicinski tehničar na motoru – „reševalec“ iz Reševalne postaje Ljubljana – Univerzitetnog kliničkog centra Ljubljana.

Tema vježbe bila je trijaža u nesreći sa više ozlijeđenih. Angažmanom medicinskog tehničara na motoru iz Ljubljane željelo se usporediti vrijeme dolaska na mjesto nesreće samog motoriste u odnosu na liječnički tim u sanitetskom automobilu.

Kako bi vježba bila realna, liječnički timovi kao i ostale žurne službe su na mjesto nesreće kretale iz matičnih ustanova.

Cilj vježbe bio je postići svjetski standard, nazvan „ZLATNI SAT“ unutar kojeg svi ozlijeđeni, od trenutka nastanka ozljeda, moraju biti zbrinuti i prevezeni u bolnice.

Ukupan broj ozlijeđenih na vježbi je bio deset. Svih deset ozlijeđenih su u okviru „zlatnog sata“ zbrinuti i prevezeni u različitim bolnicama Grada Zagreba, ovisno o vrsti ozljede.

Vježbu su potpomogli Grad Zagreb, Zagrebački holding –podružnice Zagrebački električni tramvaj, Zagreb parking i Zagrebačke ceste, MUP te Park prirode Medvednica.