Svjetski dan oživljavanja i 109. Rođendan nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba

11.12.2018.
Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića obilježit će se Svjetski dan oživljavanja i 109. rođendan Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba u subotu 13. listopada 2018. godine od 11-16 h u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, Heinzelova 88.

Oba događanja obilježit ćemo prigodnim programom za uzvanike od 11-12:30 h, a potom će naš Zavod po prvi puta od svog osnutka otvoriti vrata građanima Grada Zagreba od 13-16 h. U grupama od 15-20 građana, svakih 15 minuta, u pratnji naših djelatnika, posjetitelji će moći razgledati naša vozila, zgradu i sve organizacijske jedinice. Osim toga, u Nastavnom središtu će u organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora građani moći naučiti kako u 3 jednostavna koraka mogu spasiti ljudski život.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Građani su kod 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem mogućnost za preživljavanje i potpun neurološki oporavak žrtve srčanoga zastoja povećava se za 2 do 4 puta. Zadnjih nekoliko godina tomu su pridonijele i inicijative u zemljama u kojima je u škole uvedena dvosatna edukacija iz kardiopulmonalne reanimacije (KPR) počevši u dobi od 12 godina pa je 2015. godine i Svjetska zdravstvena organizacija podržala kampanju „Djeca spašavaju živote“.

 
Ravnateljica

prim.dr.sc. Silvija Hunyadi-Antičević, dr.med., FERC