Početak radova na izgradnji nove zgrade Zavoda, Heinzelova 88

29.5.2007.
Ustanova za hitnu medicinu Grada Zagreba svoj bi stoti rođendan za nepune dvije godine trebala dočekati u novoj zgradi većoj od 10 tisuća četvornih metara, za koju je kamen temeljac danas postavljen u Heinzelovoj ulici 88, nedaleko od križanja s Vukovarskom.

Početak radova danas su svečano označili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima i ravnateljica Hitne pomoći Slobodanka Keleuva, dr. med. 

Gradonačelnik Bandić obećao je da će za nepune dvije godine novu zgradu svečano otvoriti najstariji Zagrepčanin ili Zagrepčanka.

Investitor objekta, koji će bez opreme i PDV-a stajati 108 milijuna kuna, je Gradsko poglavarstvo, a izvođač tvrtka Dalekovod.

Zagrebačka hitna pomoć osnovana je u listopadu 1909. na poticaj uglednika okupljenih u društvu Braće hrvatskog zmaja. Službu je od osnutka mučio problem prostora, sve do izgradnje vlastite zgrade u Đorđićevoj ulici, početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, gdje je smještena i danas.

Objekt će imati 5 etaža, a dvije su predviđene za slučajeve kriznih situacija, kao što su prirodne katastrofe. U sklopu Ustanove za hitnu medicinsku pomoć nalaze se:
Prijamno-dojavna jedinica, ambulanta s reanimacijom, terenska služba: HMPT1, HMPT2, HMPT3 (medicinski tehničar na motoru), SP, depo medicinske opreme, skladište liiekova, tehnička služba( servis, autopraona), uprava i zajedničke službe. Ustanovi je na raspolaganju 105 vozila Hitne pomoći, te autonomni sustav za gašenje požara. Ustanova je građena prema standardima Europske unije.

- Zagreb će imati Hitnu pomoć po uzoru na gradove Europske unije, jer Zagreb i je u Europi – rekla je ravnateljica Hitne pomoći Slobodanka Keleuva, dr. med.

Na pitanje je li omogućeno slijetanje helikoptera na krov zgrade, ravnateljica Keleuva je izjavila kako za to nema potrebe jer već postoji aktivni heliodrom u Dubravi.

Dodala je kako je u planu izgradnja nove podstanice - Gajnice u sjeverozapadnom djelu grada kako bi se zbog izrazito velike gustoće naseljenosti i prometa olakšao brži dolazak ljudima kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.

Posebno prilagođene rampe i liftovi omogućit će pristup i kretanje po objektu osobama s invaliditetom i drugim osobama smanjene pokretljivosti.

Buduća ustanova će imati izlaz na dvije strane: na Heinzlovu u pravcu juga, te na Radničku cestu u pravcu sjevera.

Preko Slavonske avenije i Ulice grada Vukovara, kola Hitne pomoći stizati će i na istok i zapad grada.