Otvaranje nove zgrade Zavoda na adresi Heinzelova 88

21.4.2009.
Pođemo li od definicije pružanja hitne medicinske skrbi unesrećenima i naglo oboljelima shvatit ćemo da je ona ugrađena u same početke ljudskog suživota i uzajamnosti. U prvim Zmajskim pravilima iz godine 1907. Ističe se višeznačna svrha „Družbe“ koja želi „djelovati blagotvorno – bez političke tendencije – u hrvatskom narodu u polju kulturnom“.

Prožeti ovim načelom Veliki meštar Braće hrvatskog zmaja Emilij pl. Laszowski i dr. Velimir Deželić utemeljili su 1909. U Zagrebu „Dobrovoljno društvo za spasavanje“ za hitnu medicinsku pomoć i prijevoz bolesnika i unesrećenika u bolnice i sanatorije. Plemenita i napredna zdravstvena misao kao i vizija Braće hrvatskog zmaja nastavlja se, nakon cijelog stoljeća, i danas.

Stotinu godina nakon osnutka, našem Gradu i svim njegovim građanima poklanja se nova zgrada Ustanovi za hitnu medicinsku pomoć Zagreb koja će, osim što je jedno od značajnih novih obilježja Grada, omogućiti još kvalitetnije pružanje usluga hitne medicinske pomoći u najsuvremenijim uvjetima za rad kako i priliči tako važnoj službi.

Promatrajući novu zgradu, koja objedinjuje sve funkcije moderne hitne medicinske pomoći, osjećamo ponos što smo dio ovoga značajnog trenutka i vraćamo se u mislima na davnu 1909. Godinu koja je obilježila početak rada ove službe kao i na sve njene djelatnike koji su bili svakodnevna utjeha i pomoć građanima Grada Zagreba, znajući da se otvara novo poglavlje u povijesti zagrebačke hitne medicinske pomoći za buduće naraštaje.