EU-HUROMEX 2008

21.9.2008.
Pod pokroviteljstvom Europske unije u Mađarskoj i Rumunjskoj je održana terenska vježba EU-HUROMEX 2008. od 21. - 26.09.2008.godine na kojoj je sudjelovala i naša ustanova u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje zajedno sa ekipom civilne zaštite za zaštitu i spašavanje iz voda iz Grada Zagreba i Siska, ekipom za traganje i spašavanje sa psima iz Zagreba, sveukupno 19 pripadnika, 3 psa i  7 vozila s 2 čamca. 

U vježbi je sudjelovao tim Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Zagreb u sastavu:
  • Damir Starčević, dr. med
  • Samir Ćoralić, med. teh.
  • Stjepan Čerti, vozač
Uz organizatore iz Mađarske i Rumunjske na vježbi su sudjelovali i interventni timovi iz Austrije, Bugarske, Litve, Moldavije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, a kao promatrači predstavnici NATO-a i UN-a koji nisu imali aktivnu ulogu. Republika Hrvatska je po prvi puta aktivno sudjelovala u ovakvoj vježbi pod okriljem Europske unije, kao jedina zemlja koja nije njena članica.  Cilj vježbe je bio testiranje mehanizma pomoći zemljama koje u trenucima masovnih nesreća (velike poplave i oštećenja kritične infrastrukture uzrokovane elementarnom nepogodom) nemaju dovoljno resursa da samostalno riješe situaciju te da se premoste granice u komunikaciji i načinu rada različitih država.

Tijekom pet dana timovi su noćili u kampovima na različitim mjestima koji su predstavljali baze. Prvi kamp nalazio se u Szolnoku (Mađarska), nakon toga kamp se preselio u Gyulu (Mađarska) i na kraju u Arad (Rumunjska). Scenarij vježbe bio je nepoznat za sve sudionike kako bi se dobio osjećaj stvarne situacije. Intervencije su se odvijale u svako doba dana i noći, a timovi su izlazili na teren pomoću GPS uređaja jer bi mjesto intervencije dobili u obliku koordinata.

Scenarij vježbe se bazirao na velikim poplavama koje su pogodile susjedne županije Mađarske (Szolznok i Bekeš) i Rumunjske (okolica grada Arada). Uz scenarije vezane za poplave bili su i drugi, primjerice željeznička nesreća (sudar putničkog vlaka s autobusom u blizini željezničke stanice), akcident u tvornici opasnih kemikalija, pad zrakoplova u rijeku, pad helikoptera u šumi, potres u gusto naseljenom mjestu, teroristički napad (eksplozija) na turističko naselje uz rijeku, pa je za sve vrste timova i njihove članove  bilo puno posla.  U ovakvim vježbama se često događaju i stvarne situacije sudionicima, pa tako je i tim UHMP Zagreb imao nekoliko „pravih“ intervencija.

Zajednički je zaključak da bi takvih vježbi trebalo biti što više i što češće kako bi se dobila stvarna slika spremnosti različitih vrsta timova u zajedničkoj akciji te kako bi u stvarnim situacijama bili što bolje pripremljeni i organizirani.